Refosco czy Re Fosco? Prawdziwy król friulijskich czerwieni.
Benvenuti! Kolejny już raz wybierzemy się w podróż do magicznej krainy friulijskich wzgórz, tym razem do Castello di Cosa w San Giorgio Della Richinvelda, którego legendarnym władcą był król Fosco czyli nasz dzisiejszy winny bohater Refosco dal peduncolo rosso. Chcecie poznać tę historię?
Opowieści o Królu Fosco
Podobnie jak w przypadku wielu innych odmian endemicznych pochodzenie Refosco dal Peduncolo Rosso nie jest do końca pewne, ale najbardziej aktualne badania dowodzą jego friulskiego pochodzenia. Winogrono to było już dobrze znane w starożytności, a do jego ponownego odkrycia i rozkwitu doszło w latach 80-tych. Badacze łączą historię Refosco dal Peduncolo Rosso z odmianą sąsiedniego Marzemino uprawianym Trentino, a dokładniejsze analizy DNA wskazują Refosco dal Peduncolo Rosso jako rodzica trydenckiego szczepu. Aby poznać jednak zawikłaną historię i ciekawe legendy związane z tym szczepem warto obejrzeć film animowany „Opowieści o Królu Fosco” („I racconti del Re Fosco” zrealizowany przez Incipit Film w reżyserii: Fabio Rodaro i Ernesto Zanotti).
Refosco dal peduncolo rosso – czyżby najdłuższa nazwa szczepu?
Aby zrozumieć nazwę tego szczepu należy ją podzielić na 2 części:
1. Refosco odnosi się do nazwy rodziny winorośli, która i wywodzi się od terminu „ràp fosc”, który odnosi się do ciemnej kiści winogron.
2. Natomiast człon: „dal peduncolo rosso” (w wolnym tłumaczeniu oznacza od/z czerwonej szypułki) czyli opisowo wskazuje charakterystyczną cechę szypułki winorośli, która przybiera czerwoną barwę.
Re Fosco – mocny i zdecydowany
Intensywny kolor doskonale przekłada się na wyraziste aromaty zapachowe, w których na pierwszym planie pojawiają się leśne owocowe aromaty jeżyn, jagód oraz śliwek połączone z ziołowymi nutami i zapachem fiołka. Dobry poziom tanin i pikantne akcenty dopełniają wyjątkowy charakter tego wina.
Doskonałe połączenia!
Idealnie sprawdzi się jako wino kontemplacyjne ze względu na złożoną i bogatą strukturę oferującą całą gamę wyrazistych aromatów. Dzięki tej charakterystyce sprawdzi się również z daniami mięsnymi o zdecydowanych i mocnych smakach, a zawłaszcza z dziczyzną. Można także wykorzystać jego wyraźną kwasowość proponując do dań z jajkiem i boczkiem, (np. spaghetti alla carbonara). Zaskoczyć mogą również połączenia z mlecznymi serami typu fior di latte czy ricotta.
Macie już swojego faworyta? Zajrzyjcie do „Wino i włoskie zaułki”
Jesteście ciekawi historii i legend związanych z friulijskim winnym bohaterem? A może jesteście ciekawi jak mogą smakować różne interpretacje tego wyjątkowego szczepu? Koniecznie zajrzyjcie do „Wino i włoskie zaułki” i porównajcie dwa doskonałe produkty: Terre Magre Refosco Dal Peduncolo Rosso D.O.C. Friuli oraz Antonutti Refosco dal Peduncolo Rosso DOC Friuli. A może na gorące sierpniowe wieczory dobrym wyborem okaże się różowa odsłona Refosco w kupażu Clar De Lune Rosato Friuli DOC.
Terre Magre Refosco Dal Peduncolo Rosso D.O.C. Friuli
To wino o rubinowo czerwonym kolorze z fioletowymi refleksami. W aromatach wyczuwalne owocowe nuty dla malin i jagód z elementami ziołowych aromatów w tle. Jest to wino pełne harmonii z okrągłymi jedwabistymi taninami, i długim nieco pikantnym finiszem.
Antonutti Refosco dal Peduncolo Rosso DOC Friuli
To wino o głębokim rubinowo czerwonym kolorze. W zapachach pojawiają się ciepłe aromaty jeżyny i suszonej śliwki z delikatnymi nutami goździków i fiołkowymi akcentami. Nieco słodkie aromaty równoważą nam dobrze zaznaczone taniny.
Clar De Lune Rosato Friuli DOC
To wino o delikatnym brzoskwiniowym kolorze. W aromatach zapachy czerwonych owoców, m. inn. czereśni łączą się z nieco orzeźwiającym aromatem grejpfruta a w tle pojawiają się nuty zapachowe suszonej róży. Słodycz owoców doskonale zrównoważona delikatną kwasowością z nieco pikantnym finiszem.
„Wino i włoskie zaułki” to doskonałe miejsce aby poznać winiarski region Friuli – Wenecja Julijska
Jeśli fascynuje Was wielobarwny świat włoskich win zapraszam do „Wino i włoskie zaułki” w Mikołowie, na ul. Krakowskiej 21. Jest to jedyne miejsce na Śląsku, gdzie można poznać wszystkie regiony winiarskie Włoch i spróbować win produkowanych z rodzimych lokalnych winorośli. Chętnie dzielę się historiami związanymi ze światem wina podczas „Winnych opowieści” czyli cyklicznych wieczorów degustacyjnych, a także zabieram w prawdziwą podróż poza utartymi szlakami śladem włoskich szczepów i regionów. Venite con me?
Czy jesteście ciekawi innych win z regionu Friuli? Zapraszam Was do odkrywania kolejnych artykułów na moim blogu, gdzie z wielką pasją opisuję te winiarskie skarby. Każde wino ma swoją historię, a każdy region swoje unikalne cechy, które wpływają na ostateczny smak i aromat trunku. Z moich wpisów dowiecie się więcej o nich, a także o ludziach, którzy z nieskończonym zaangażowaniem tworzą te niezwykłe wina. Niezależnie od tego, czy jesteście doświadczonymi znawcami wina, czy dopiero zaczynacie swoją winiarską przygodę, na pewno znajdziecie coś dla siebie.
Link do pozostałych artykułów – BLOG
Post a Comment